MGS Multi-purpose Learning Centre

Grimwade House

Client: Melbourne Grammar School
Status: Complete 2011

The original 1960’s classroom building was designed by Mockridge Stahle & Mitchell Architects. The building form is a simple modern portal framed structure with expressed stairs at both ends. It has adapted well over fifty years having accommodated various classrooms, the tuck shop, the Chaplain and book room. The building has been altered and extended to provide for four classrooms on the first floor and the Out of School Hours Care facility and tuck shop on the ground floor.
The additions have been designed to extend the existing linear form of the original pavilion building parallel to the Orrong Road driveway. Overall the building provides a defining edge and flanking form to both the front garden and the main oval (a rectangular green). The building has an ideal orientation with the long flank facing north, protected from the east and west by the two main stairways. The long linear plan provides for good daylight, cross ventilation and all rooms have excellent views to green space. A new northern access balcony has been added the original building to provide sheltered access as well as a shade zone facing the garden. The ground floor has large sliding glass door openings on both the north and south facades to allow activities to flow to the outside spaces. This makes for a very open and inviting venue that is both child-friendly and well connected to its setting.

Download the PDF for this project.